iA


amintiri din epoca de aur

Scris pe de Oana Filip

Am reuşit să prind ultima rundă de rulare la Iaşi a filmului „Amintiri din epoca de aur I”. L-am ratat când a fost la IIFF (Iaşi International Film Festival), dar aseară, la Cinema Victoria am fost punctuală. Eu, alţii mai puţin, dar să trecem peste. 🙂

Pelicula e de-a dreptul genială şi merită toţi aia 8 lei pentru biletul întreg. Apropo de bilet, când am întrebat de reducere tanti de acolo a precizat foarte calmă că nu mai are. N-am înţeles. Ce nu mai avea? Ştampila cu reduceri, bilete speciale pentru studenţi cu care îi cruţă de 2 lei? Oricum, lumea a ajuns în sală indiferent de preţul de la intrare, dovadă că erau convinşi de momentele plăcute pe care urmau să le petreacă.

Filmul are doar 75 de minute şi e structurat în 4 legende care evocă în adevăratul sens al cuvântului „epoca de aur”. În ordinea de ieri, producţia debutează cu „Legenda activistului în inspecţie”, urmează „Legenda fotografului de partid”, „Legenda politrucului zelos” şi se termină (cam repede) cu „Legenda miliţianului lacom”.
Toate cele patru povestioare sunt redate grozav. De la termeni specifici, personaje, acţiune, decor, stângăcii, obiceiuri care încep să dispară şi alte cele, fiecare legendă surprinde dintr-o altă persepctivă vremurile respective.

Cele mai bune glume au fost la „Legenda miliţianului lacom”, asta poate şi datorită puştiului care joacă excepţional. Nu doar rolul îl avantajează, ci şi carisma care se observă dincolo de scenariu.
Aşadar, nu rămâne decât să aştept partea a II-a care sper să îmi placă la fel de mult. Bineînţeles, poate atunci sala va fi plină.

p.s. Câteva replici mi-au părut foarte familiare, iar într-unul din personaje mi s-a părut că o văd pe Simona. 🙂
p.s. Melodia o am de la Volcinschi şi se potriveşte contextului. Doar cu numele.

Comments

comments