iA


La sfârşit de săptămână

Scris pe de Oana Filip

Nimic nu e mai plăcut decât o conversaţie agreabilă şi motivantă vineri seara. Chiar daca e prin telefon. Am avut ocazia să „stau la taclale” cu regizorul ieşean Tudor Botezatu. Pentru a vă face o idee asupra modului în care ştie să povestească în imagini vizionaţi pe Filmic scurt metraje ca „2plus2fac22”, „Luca (portret cu o iubită)” sau „Petrecere fără punct”.

Mi-a făcut mare plăcere să aud de la Tudor că e pasionat cu acte în regulă de această meserie, că inspiraţia nu-i lipseşte niciodată sau pur şi simplu că producţiile sale sunt idei proprii, puse în practică alături de oameni pe care îi apreciază. Bineînţeles, entuziasmul şi planurile pline de optimism au fost şi ele acolo.

Tudor mi-a spus ca meseria de regizor presupune doua mari indeletniciri: 1. sa stii sa povestesti in imagini un text, categorie in care ii prefera pe Bob Fosse, Sidney Lumet, Martin Scorsese, Stanley Kubrick si Alan Parker si 2. sa stii sa lucrezi cu actorii. Tot el a precizat ca cea de-a doua calitate il descrie mai bine pentru ca ii place sa interactioneze, iar cand e vorba de actori, stie cum sa-i puna in valoare. Cat despre prima “e un proces de continua perfectionare, o vesnica batalie intre tributul dat canoanelor si curajul de a experimenta”.”

Comments

comments