iA


Woody Allen în câteva cuvinte

Scris pe de Oana Filip

De pe Wiki aflăm că numele iniţial era Allen Stewart Konigsberg, numele legal Heywood Allen şi că este unul dintre cei mai importanţi regizori de film şi comedieni americani.
Cei mai mulţi îl ştim datorită peliculelelor pe care le-a pus în scenă, pentru umorul debordant care îl caracterizează şi pentru ochelarii care fac parte din personalitatea puternică şi care reiese într-o măsură mai mare sau mai mică din talentul cu care îşi realizează producţiile.

Şi dacă tot am ajuns la ochelari, am citit de curând un articol bine scris despre el pe mixuldecultura.ro. Simplitatea propoziţiilor, perspectiva din care îl prezintă şi cuvintele alese cu grijă mi-au dat sentimentul că autoarea îl ştie pe Woody Allen ca-n palmă şi că tot ce spune e aproape o discuţie la cafea.
Sub umbrela „Au văzut că port ochelari şi au crezut că sunt intelectual”, criticul de film Dana Duma îşi potriveşte cuvintele cu o măiestrie de invidiat.

„E mic de statură, poartă ochelari, e oarecum timid în prezenţa femeilor şi un cinefil recunoscut, iar umorul în toate formele sale (ironie, autoironie, sarcasm, cinism) este a doua lui natură. Criticul de film Dana Duma ni-l face cunoscut în toate aceste ipostaze şi îmbogăţeşte literatura de specialitate cu un volum monografic dedicat regizorului şi actorului Woody Allen.

Dana Duma consideră cinematografia lui Woody Allen apropiată de teoria cineaştilor francezi Nouvelle Vague grupaţi în jurul revistei Cahiers de cinema. Astfel, apreciază autoarea, Woody Allen este alături de Bergman, Felini, Truffaut, Antonioni ş.a., unii dintre ultimii reprezentanţi ai cinematografului „de autor” sau „temelor de expresie personală”, după distincţia realizată de Claire Clouzot:
1. regizorul se povesteşte pe sine
2. a se povestea înseamnă, de asemenea, a vorbi despre lucruri cunoscute
3. presonal, vrea să spună, în fine, că filmele seamănă oamenilor care le turnează.”

Vă recomand să citiţi tot articolul şi să reveniţi pe site ori de câte ori vreţi să vă bucuraţi de un conţinut calitativ sub toate aspectele, indiferent de secţiune. 🙂

Sursă foto: Google Images

Comments

comments