iA


Interviu cu un bărbos de la SUB25

Scris pe de Oana Filip

BTO, despre el este vorba. Din tren, din București și de nu-mai-știu-unde, a reușit și mi-a răspuns la câteva curiozități. Despre SUB25, nu despre el.

via

SUB25 a crescut ca Făt-Frumos. Cum de?
Pentru că e o revistă construită de oameni care știu ce fac. Și pentru că e o revistă pentru care lucrează oameni cărora le place să scrie/fotografieze/deseneze/etc. Dar aș pune pe primul plan “știutul” și pe plan secund “plăcutul”.

Ne-a ajutat și faptul că în piața de publishing online este o tristețe îngrozitoare. Mai toată lumea face concursuri de copy-paste și pus taguri. În ciuda unei păreri des vehiculate există cerere pentru publicistică făcută cum trebuie.

Textele sunt lungi, iar răbdarea pentru pixeli din ce în ce mai mică. Or ba?
Da. Și ce dacă? Durează câteva minute să citești un text de 3-4000 de semne. Un cititor care nu se poate concentra nici măcar atât nu e chiar o pierdere. Nu o să scurtăm vreodată texte doar de frica de a pierde cititori.

Lumea ar vrea ca SUB25 să apară în print. Ce vă faceți?
O să apară, în curând. Lucrăm la design-ul ei și prima variantă de sumar. O să o găsești pe rafturi, înainte să pleci prima oară la mare.

Articolele sunt semnate de oameni care scriu într-un mare fel. Cum v-ați  găsit?
Pe la cafele, prin oraș. un nucleu inițial. Ne cunoșteam deja dinainte, cu bune și rele, cu pasiuni și obsesii. Apoi au apărut oameni care ne-au scris, care au spus că vor să se joace cu noi.

Probabil că cea mai mare reușită a SUB25, până acum, este faptul că a reușit să își păstreze permeabilitatea. Au scris în revistă aproape 70 de oameni – unii un articol, alții douăzeci. Și suntem în continuare deschiși pentru orice soi de colaborare. În afară de anumite standarde totul este negociabil.

Pentru cine vă bateţi capul? Hipsteri, creativi, oricine-se-nimereşte?
Pentru oamenii și proiectele despre care scriem, în primul rând. Există un moment în care o întâlnire (cu un om sau o informație) te impresionează. Și vrei să spui mai departe, consistent și expresiv,  de ce merită urmărit artistul acela sau cum a fost făcut un proiect anume. Asta e tot.

Care-i cel mai cel articol şi cum de a ajuns hit?
E de găsit la Cele mai citite. Este un top făcut de cititori, în care aș schimba foarte puține lucruri. În momentul ăsta pe locul 1 se află Șapte fotografi SUB25 – este chiar primul articol al revistei și unul dintre cele mai reprezentative pentru ce facem.Ce trebuie să aibă cineva care colaborează cu SUB25?

Un pic de curaj ca să ne scrie. Câteva idei concrete de articole, pe care să le pună în acel mail. Ceva curiozitate și talent pentru ca ideile să capete substanță. Răbdare, ca să rescrie un articol, odată ce primește sugestii de editare.

De ce te-ai înhămat la aşa ceva?
Datorită SUB25 am cunoscut niște oameni foarte mișto, am fost nevoit să văd mai multe filme (mă ocup oarecum de secțiunea Film) și am citit mai multe reviste. Absolut nimic neplăcut în toate astea. Ce am mai bun de făcut cu timpul meu decât să scriu despre oameni și povești care îmi plac?

Ca şi Iv, te rog să dai un mesaj pentru subsemnata.
Păstrează-ți mintea tânără. Poți să verifici cu SUB25. Cât timp rezonezi cu oamenii despre care scriem ești în siguranță.Imagine făcută de Alex Filoteanu, care face doar lucruri mișto.

 

Comments

comments