iA


Cât de mare e distanţa dintre noi?

Scris pe de Oana Filip

Cred că există o dinamică a distanţelor la fel de mult cum cred că, adesea, nu are nimic de-a face cu numărul de kilometri. Între distanţa teritorială şi cea mentală poate fi un singur pas sau o lume întreagă.

424266_300768593324257_1248479785_nphoto (c): Regarde le ciel

Ştiu persoane tactile, care se simt confortabil să atingă umărul sau mâna partenerului de discuţie încă de la primele întrevederi. La fel de bine, cunosc persoane pentru care numărul de centimetri, stabilit cu o precizie eleveţiană în cărţile de comunicare, e luat foarte în serios. Nu puţini sunt cei pentru care distanţa se agaţă elegant de cum decurge discuţia şi se plimbă cu ea de mână. Ca un elastic care se întinde şi revine la forma iniţială, în funcţie de forţa exercitată asupra lui.

M-am surprins, în două rânduri, de situaţiile cu pricina îmi amintesc chiar foarte bine, că mă simţeam foarte departe de persoana din faţa mea. Şi nu pentru că ar fi fost masa prea lungă şi nici pentru că subiectul nu era suficient de savuros. Am conştientizat, pentru o clipă, că într-un metru, sau mai puţin, pot să resimt o distanță ca de la cer la pământ. O percepeam atât de acut încât m-am întrebat cum de am ajuns să fiu doar la un scaun distanţă.
Şi tot pe moment mi-am dat seama, poate chiar cu părere de rău şi cu mirare, că spaţiul respectiv era dat, de fapt, de valori, de pasiuni, de modul în care înţelegem viaţa, de ce ne face sau nu fericiţi. Asta nu înseamnă un raport inegal sau incorect, ci pur şi simplu nealiniat. Exact ca talerele unei balanţe, pe care nu-i chiar uşor să le aduci la un echilibru care să te lase să pui capul liniştit pe pernă.

La fel de bine, trăiesc pe propria piele şi reversul medaliei. Oameni dragi, aflaţi peste câteva ţări sau peste oceane, pe care îi simt mai aproape decât mi-aş fi putut imagina că se poate. Pentru asta le sunt recunoscătoare. Cu ei, zicale ca „ochii care nu se văd se uită” îşi pierd din consistenţă şi adevăr (?) şi dovedesc că distanţa nu se măsoară în kilometri sau în diferenţa de fus orar. Nu, distanţa e despre gânduri, iar când acestea sunt împachetate cu drag şi încredere, fac turul lumii în doar câteva secunde.

 

Comments

comments