nu te strâmba că te văd
Scris pe de Oana Filip
Cam ăsta e mesajul serialului „Lie to Me” (sezonul 2 apare pe 28 septembrie, mu ha ha!). Tim Roth te prinde dacă minţi mai repede decât o face mama ta care e obişnuită să nu creadă o iotă din ce zici. Serialul e de-a dreptul genial şi merită vizionat mai des decât clipeşti. Deşi la început mi s-a părut că e o producţie tipic americană, la care sigur o să renunţ după primele 3 episoade, pe parcurs mi-am dat seama că nu-i de joacă. Fiecare episod e un nou caz pe care eşti curios să vezi cum îl soluţionează cei din echipa lui Dr. Cal Lightman.
De la zâmbetele false, încruntări, ridicări din umăr, până la dat ochii peste cap şi pocnitul degetelor, cele patru personaje principale îşi dau seama când spui sau nu adevărul.Talentul şi tehnica pe care o stăpânesc mi-au dat un cot în coaste şi m-au făcut să cercetez un pic mai profund cum anume detectezi o minciună sau dacă există pe bune oameni care au această pricepere.
Aşadar, am aflat că totul a pornit de la Paul Ekman care a studiat ani întregi microexpresiile. Mai mult decât atât a reuşit să le depisteze la ceilalţi şi să le atribuie o anumită semnificaţie. E un guru al gesturilor de care nu ai cum să scapi şi o dovadă că serialul nu e o făcătură.
„LIE TO ME is a compelling drama series inspired by the scientific discoveries of Dr. Paul Ekman, a real-life specialist who can read clues embedded in the human face, body and voice to expose both the truth and lies in criminal investigations. „
„His research on facial expression and body movement began in 1954, as the subject of his Master’s thesis in 1955 and his first publication in 1957. In his early work, his approach to nonverbal behavior showed his training in personality. Over the next decade, a social psychological and cross-cultural emphasis characterized his work, with a growing interest in an evolutionary and semiotic frame of reference. In addition to his basic research on emotion and its expression, he has, for the last thirty years, also been studying deceit.”
Tim Roth zice (şi nu minte) că încearcă să înveţe doar ce e scris în scenariu. Mai multe nu vrea să ştie pentru că deja îi este greu să se abţină şi să nu analizeze microexpresiile soţiei sau copiilor. 🙂
p.s. Nu ridica sprânceana când citeşti rândurile de mai sus pentru că ştiu ce înseamnă! 😀