iA


oana, how would you change the world?

Scris pe de Oana Filip

Asta m-a întrebat Alex Marciuc (fost coleg de facultate şi de aşteptat la „poarta licenţei”) pe peretele FB. Ăla de se numeşte „Wall”. E o leapşă, dar mai mult decât atât, e o iniţiativă frumoasă care se desfăşoară sub umbrela ONG-ului AIESEC.

Din punctul meu de vedere, scopul proiectului se concretizează progresiv, în timp ce tot mai mulţi oameni răspund la întrebarea „How would you change the world?”. Nu e vorba de răspunsuri corecte sau greşite, ci de motivaţii. Iar astea îs toate corecte.

Iar ca să mă alătur iniţiativei (faine, de altminteri), vă spun succint ce aş face eu ca să schimb lumea. Având în vedere că mi-s o persoană care ţine la detalii, care poate fi fericită de la simplul fapt că afară e senin şi care crede în forţa shimbării prin lucruri mărunte, soluţiile mele o să fie pe măsură.

1. Aş sprijini tinerii dornici să realizeze un ONG, un proiect, o afacere ş.a. I-aş motiva, le-aş asigura platformele, instrumentele şi mijloacele necesare.
2. Aş asigura concedii părinţilor. Măcar 1 pe an. 🙂
3. Aş adopa un sistem educaţional mai riguros pe de o parte, dar cu o deschidere mai mare spre dezvoltare pe de altă parte.
4. Mi-aş vizita mai des bunicii. Ar fi de dorit să procedaţi şi voi la fel.
5. Aş pleda pentru puterea voluntariatului mai mult decât o fac acum.
6. Mi-aş convinge apropiaţii, dar nu numai, să fie punctuali.
7. Aş preda „freelancing-ul” în facultăţi. Nu eu personal. 🙂
8. Aş promova ideea de lectură până-n pânzele albe.
9. Aş aduce TED-ul mai aproape de noi. Sau pe speakerii de acolo.
10. Aş încuraja oamenii să fie mai optimişti, mai curajoşi, mai încrezători, mai buni. Şi le-aş mai spune că ei sunt cei care pot determina schimbări. Pozitive, se înţelege!

Am realizat 10 de „aş” pentru că îmi place cifra asta. Nu are vreo legătură cu şcoala, ci mai degrabă cu frumuseţea ei intrinsecă.

Şi da, ştiu că postul ăsta ar fi trebuit scris în engleză. Am evitat din simplul motiv că uneori , discursurile noastre s-au transformat peste noapte în „englezisme”, chiar dacă asta nu ne caracterizează neapărat.
Iar la nivel de impact, cred că limba română e chiar mai expresivă de multe ori. 🙂

Leapşă dragă, te îndrepţi spre Sim, Crina şi Denisia.
Cheers!

Comments

comments