iA


cum poţi salva o viaţă

Scris pe de Oana Filip

Vă spun din capul locului că sunt implicată în campania „Stop Malaria”, derulată de reprezentanţa UNICEF din România. Lucrez împreună cu doi oameni foarte faini: Ligia Adam şi Cristi Ignat. Amândoi au o grămadă de experienţă şi sunt numai buni de mentori când vine vorba despre astfel de proiecte.

Dacă ar fi să reduc toată povestea, aş spune că esenţa iniţiativei „Stop Malaria” e să ne arate cât e de uşor să salvezi o viaţă. Nu e nevoie de eforturi deosebite, de puteri supranaturale, de soluţii complexe, care necesită cine ştie ce resurse.
Oricât de banal ar suna, e vorba de un pic de voinţă şi de simţ civic. Nimic mai mult. Asta pentru că în Africa Sub-sahariană, o dată la 30 de secunde cineva moare din cauza malariei. Nici nu apuci bine să te gândeşti cât de cumplită este situaţia şi deja a mai avut loc un deces. Ce-i drept, în 30 de secunde nu poţi face prea multe.

Cam de ce sumă credeţi că este nevoie pentru a ajuta populaţia de acolo?
Aş putea să pariez că aveţi în minte cifre mari şi foarte mari. Ei bine, este vorba de doar 7,5$. Acesta este preţul unei plase de ţânţari care îi poate feri pe oamenii din Africa de malarie.
Dacă v-aţi gândi la cei 2,000 de copii care mor zilnic din această cauză, aţi înţelege că timpul este o adevărată ameninţare pentru ei. De asta e atât de important ca lucrurile să se desfăşoare cu rapiditate şi donaţiile să se concretizeze.

Momentan, o parte din echipa UNICEF este plecată în Cacuaco. Şi-a făcut curaj să vadă ce se întâmplă acolo şi să dea o mână de ajutor la centrul medical. Fotografii de la faţa locului găsiţi pe pagina de Facebook „Susţine UNICEF”, iar între timp puteţi citi poveşti impresionante pe site-ul campaniei.

***
Mă bucur mult de tot că fac parte din campanie şi că am şansa să fiu cu un pas mai aproape de oameni senini. Ei încă ştiu să lupte nu doar pentru binele propriu, ci (mai ales) pentru al celorlalţi.

Comments

comments