iA


innocent şi naive, două experienţe diferite

Scris pe de Oana Filip

Pe la începuturile Naive, care de altfel încă sunt proaspete, mai mulţi oameni perspicace au adus în discuţie asemănarea cu Innocent. În vacanţa din care tocmai m-am întors, am avut posibilitatea să beau unul din sucurile din gama Innocent Drinks. Pentru cei care încă nu ştiu, ID e un produs britanic, cu o piaţă de desfacere europeană. Pe de altă parte, Naive e 100% românesc şi distribuit (deocamdată?) doar în RO.

Ordinea în care le-am gustat este 1. Naive şi 2. Innocent, varianta cu mure, căpşune şi încă ceva. Voi prezenta câteva observaţii, cu precizarea clară că sunt de ordin empiric.

O1: Experienţa a fost diferită în primul rând pentru că e vorba despre două sortimente diferite, iar în al doilea rând pentru că gramajul e ca de la cer la pământ: de la 5 litri la 250 ml. Asta spune ceva despre produs, gust şi marketingul din jurului lui.

O2: Îndrăznesc să spun două vorbe despre packaging. Sticluţa de la Innocent e mică, simpatică, uşor de transportat. Eticheta e de o simplitate rară, dar povestea ei e bine gândită. Numele iese uşor în evidenţă, la fel şi simbolul. Restul detaliilor sunt scrise „pe spate”, alături de statementul brandului.
La Naive, ambalajul este mai prietenos, „misiunea” este mai clară, ideea de natural, făcut cu mâna, vesel, mai bine scoase în evidenţă. Un mare plus şi pentru QR Codes. 

O3: Am băut Innocent la Starbucks, iar preţul pentru o sticluţă de 250 ml este de 3 euro. Habar n-am care e adaosul cafenelei, dar chiar şi pentru o ţară ca Germania, preţul este considerat a fi destul de mare. Cel puţin asta mi-au spus oamenii pe care i-am întrebat. În cazul Naive, bănuiesc că s-ar apropia de aceeaşi sumă, în condiţiile în care ar fi vândut în cantităţi similare. Tind să cred că la nivel local, chiar regional, trebuie dat din coate serios. Chiar şi daca va fi distribuit doar în localuri mai acătărea.

Deşi au câteva elemente importante în comun, cele două produse joacă în contexte diferite. Contexte de care depinde succesul lor. Pentru unii e mai uşor, pentru alţii ba. Să le ţinem pumnii celor de la Naive, că doar sunt de-ai noştri! 🙂

Voi ce părere aveţi despre băuturile cu pricina? Le-aţi testat?

Comments

comments