iA


Scris pe de Oana Filip

Sunt acasă de la sfârşitul săptămânii. În timp ce mâncam graţios din două prăjituri m-am gândit că ar fi bine de spus la ce e bun noul sistem de la facultate. Da, ăla de se referă la evaluare pe parcurs, încurajarea studenţilor buni să fie şi mai buni, susţinerea unui învăţământ de calitate, învăţare permanentă şi alte expresii de astea luate din surse care de care mai inteligente.

Pe propria-mi piele mi-am dat seama la ce e bună toată nebunia din această frumoasă toamnă universitară.

1. Te ajută (ca să nu zic că te obligă sau te încurajează) să renunţi la voluntariat. Ce ONG, proiecte studenţeşti, evenimente în domeniu, dezvoltare profesională şi personală, practică sau activităţi extraşcolare vrei să faci când tu nici n-ai timp să respiri bine?
2. Te îndeamnă să cumperi cărţi. Bine, sau să le fotocopiezi. Multe, mari, late, cu coperţi cartonate şi lucioase, eşti sigur că-ţi măreşti biblioteca cu un metru în lungime. Dacă sunt utile sau nu, e de discutat, dar nu aici şi nici acum.
3. Îţi garantează că înveţi mai mult, dar nu şi mai bine. Ştiţi voi, alea cu raportul cantitate şi calitate. Desigur, se mizează pe ultima variantă.
4. Îţi asigură o viaţă aproape antisocială. Ce prieteni, ieşiri prin parc şi glume bune când ştii că ai examene, proiecte, prezentări şi toată gama? Bine, să nu credeţi că acum stăm doar în casă, dar mi-e dor de întâlnirile mai dese cu Moisa şi Volscinchi. 🙂
5. Mai multe pixuri, mai multă energie. Cursurile se măresc în mod surprinzător, profesorii au mai multe de spus decât au făcut-o în ultimii doi ani, sălile sunt mai pline decât la începutul facultăţii, iar volumul de informaţii aproape te depăşeşte.

Pe lângă ce am spus se mai adaugă:

„Examene de-an floarea.” (Sanda)
„Pentru că e supraaglomerat, sunt multe suprapuneri şi nu putem da randament.” (Anca) „Săptămâna a opta e problema. Dacă se numeşte evaluare pe parcurs, de ce nu se dau examenele pe parcurs şi ni le îngrămădesc toate în săptămâna a opta?” (Axi)
„S-a pus evaluarea asta păstrându-se şi vechea organizare. Acum sunt de făcut şi proiecte şi ore.” (Moisa)

Comments

comments