iA


romanian papergirl

Scris pe de Oana Filip

Despre proiectul „Papergirl” am aflat răsfoind leneşă câteva site-uri. I-am citit articolul Soranei de pe AltIasi.ro (Great job!), am văzut comentariul lui Vlad Olaru, am dat click pe numele lui, am ajuns pe ARTBoom (care e deja în Bookmarks) şi acolo am găsit surpriza. Traseu lung şi anevoios, dar plăcut până la urmă.
Cu arta şi cultura mai mult în vorbe, decât în fapte, evităm elegant orice iniţiativă în acest sens. Evenimentele se răresc de la un an la altul, ediţiile 3, 4 şi 5 sunt mai slabe decât primele două, iar premiile parcă se îndreaptă spre aceleaşi câteva nume.

Asta nu înseamnă că nu există şi reversul medaliei sau partea mai optimistă a lucrurilor despre care vorbim. O încercare curajoasă şi lăudabilă în acelaşi timp este „Romanian Papergirl” care va avea loc şi în Bucureşti. Am pus acolo „şi” pentru că Berlin, NY, San Francisco şi Cape Town sunt doar câteva din oraşele unde evenimentul este deja cunoscut.

„Ideea proiectului este aceea de a aduce arta către public într-un alt fel decât normal; să surprindem oamenii si să îi aducem în contact cu arta în viata de zi cu zi. Papergirl este distribuit asemeni unui ziar dar nu este editat si printat ca un ziar. „Ziarul” pe care îl distribuim constă în lucrări de artă rulate împreună.
Toti cei care participă se vor plimba prin oras cu bicicletele, aruncând trecătorilor câte o rolă cu lucrări de artă, în mod aleator. Împărtind rolele de pe bicicletă ne asigurăm de lipsă stereotipurilor în alegerea destinatarilor. Cuvintele de ordine sunt spontaneitate, adrenalină, distractie!” (via)

Ce-i grozav la acest proiect este deschiderea către promovarea unor artişti mai puţin cunoscuţi, dar (poate) la fel de talentaţi ca cei care au un nume cu ecou în industrie. Aşadar, cine are pix, foaie, şerveţel, o bucată de hârtie şi trei creioane colorate, e rugat să-şi ia avânt de câţiva metri şi să se apuce de treabă. De creat, pardon! 🙂
Fără să mai lungesc vorba, felicit sincer şi bucuroasă pe cei care au îndrăznit să spere la o asemenea abordare a culturii. În rest, aştept fotografiile! 😀

p.s. Maria, sper că deja desenezi! 🙂

Comments

comments