iA


Ne luăm mult prea în serios

Scris pe de Oana Filip

Am avut o copilărie pe care mulţi şi-ar fi dorit-o. O copilărie în care am strâns amintiri despre care povestesc cu mult patos şi acum, la aproape 24 de ani. Vremuri în care tot ce conta era să fiu lăsată în spatele blocului. De acolo mă descurcam singură. Inventam jocuri, ignoram reguli sau făceam altele noi, alergam, jucam şotron, mă certam şi mă împăcam fără cine ştie ce efort. Mă bucuram de zilele senine şi rupeam iarba când era prea cald. Eram convinsă că e adevărată zicala conform căreia dacă smulgi firele şi le arunci peste cap a doua zi plouă şi se răcoreşte.

Era perioada în care nimic nu era serios. Nici jocurile, nici relaţiile, nici promisiunile făcute cu o aparentă îndârjire de oameni mari. Uitam de la o zi la alta tot ce ni se părea greşit sau rău. Treceam peste privirile chiorâşe şi nu puneam la suflet vorbele aruncate în vânt. În schimb, ţin minte că eram solidară şi îmi place să cred că am rămas aşa. Ştiam „să iau partea” chiar şi atunci când persoana respectivă nu avea 100% dreptate. Credeam în puterea unui grup până în pânzele albe şi dincolo de ele. Am înţeles rapid că dacă faci parte dintr-un colectiv trebuie să îl sprijini în orice moment. Chiar şi cu argumente mai puţin raţionale. 

 via

Astăzi, mi se demonstrează aproape zilnic că ne luăm prea în serios. Uităm să ne simţim bine, considerăm ironia şi autoironia ca fiind aproape ofensatoare, interpretăm orice gest fără prea multe temeiuri, încercăm să descoasem firul în patru, ţinem minte nişte cuvinte care nu ne-au plăcut mai uşor decât orice poezie învăţată în şcoala primară, avem mult mai multe riduri timpurii de la cât ne încruntăm şi prea puţine de la cât zâmbim, rezonăm cu atitudinea bossy de parcă ne-ar face nopţile mai liniştite, trăim cine-ştie-ce-drame şi hiperbolizăm câte-n lună şi în stele.

Seriozitatea e bună la casa omului. Totuşi, ca în orice pe lumea asta, e nevoie de un echilibru. A fi serios nu înseamnă automat a fi om mare, la fel cum a fi jovial nu înseamnă a fi inocent.

Zi și tu

opinii