iA


Prăbuşiri mentale

Scris pe de Oana Filip

Fiecare cu luptele lui, dar ce te faci când se întâmplă să împarţi gloanţele cu alţii?

10423361_4502259850861_1912118866_nvia Iv cel Naiv

Sunt construită ca om de echipă şi simt că-mi stă bine să fiu o piesă dintr-un puzzle. Mă simt în largul meu printre ele şi cred că mă pricep binişor care-cum-unde vine în haosul de pe masă. Cel puţin când cunosc terenul de joacă şi chiar simt că-i rost să îmi bat capul în fel şi chip.

Maratonul ăsta m-a făcut să mă îndoiesc, să mă întreb, să îmi dau deadline-uri, să zic că „aşa nu se mai poate”. Toate gândurile astea au fost în capul meu la un punct sau altul, însă n-am avut curajul să sar din barcă, chiar şi în momentele în care se desprindeau bucăţi din ea. Poate nici alternativă foarte clară n-aveam, dar nu de asta am rămas. Ce m-a ţinut locului a fost că am ştiut că nu-i rost de fugit ori de câte ori binele devine rău, siguranţa se transformă în incertitudine, plăcerea în blazare şi ploaia de vară în furtună.

Am înţeles, zău că nu a fost uşor, că uneori stai pe ringul de box până îţi sare sângele pe nas, că împarţi gloanţele cu cei de lângă tine şi că speri ca în final toţi veți rămâne vii.
E vorba, în primul rând, de supravieţuire mentală pentru că nimic nu-i mai dureros decât să văd cum cineva (aproape) se prăbuşeşte sub ochii mei şi să ştiu că n-am prea multe plase de salvare.

De-a lungul timpului, antrenamentul ăsta colectiv m-a învăţat multe. Cu unele lecţii am dansat elegant, de parcă zburam şi nimic nu putea să îmi împleticească picioarele, cu altele am trăit mai greu pentru că am simţit că atârnă bolovani de vesta de salvare. Am învăţat din toate, uneori mai devreme, alteori mai târziu, dar îmi place să cred că mesajul mi s-a lipit de suflet şi de minte.

În schimb, astăzi am priceput că dacă nu am curajul să stau în bătaia puştii, măcar îndrăznesc să îl ţin strâns de mână pe cel de lângă mine care n-are vestă antiglonţ şi să îi spun că va fi (mai) bine. Până și gloanțele se termină la un moment dat.

“Everything will be okay in the end. If it’s not okay, it’s not the end.”―John Lennon

Comments

comments