iA


Creatori de comunități fără comunitate

Scris pe de oana

E ceva timp de când mă tot gândesc la nevoia de a împărtăși experiențe cu alți community builders din România. Cred mult în forța feedback-ului din partea celor care poartă o pălărie similară. E o ocazie de învățare, dar și de creștere a breslei. Pentru mulți oameni, încă nu e clar ce-și-cum face un creator de comunități.

Fotografie făcută de inegalabila Katerina Nedelcu

În 2011, când m-am apucat să construiesc în felul ăsta în industriile creative era Sahara. Nothing, nada, niente. Cea mai relevantă sursă de informare la vremea cu pricina era Adriana Truong. Este mentorul meu de vreo opt ani și o prietenă bună alături de care am făcut Creative Coffee, Atelierul Produselor Creative, ambele sub umbrela Asociației Industrii Creative.

La vremea cu pricina, provocarea era dublă. Pe de o parte, conceptul de industrii creative era nou și greu de digerat, fragil și greu de împachetat în ceva vandabil. Pe de altă parte, noțiunea de community building era și mai dificil de explicat. Ambele păreau un soi de moft.

Din fericire, astăzi nu mai e chiar așa. Deși sunt în continuare multe confuzii cu privire la ce înseamnă industriile creative, care sunt sub-sectoarele lor sau ce face un community builder și cum poate să aducă valoare reală de business, apa pe care plutim e ceva mai curată.

În nouă ani în care am modelat experiențe în direcția asta am avut ocazia să învăț multe și să mi se clarifice și mie o suită de perspective care la început doar păreau coerente. Nu erau. Uitându-mă înapoi, nu prea avea cum să fie ceva foarte limpede pentru că lipseau multe piese din puzzle. De la informație la execuție, de la concept la context și înapoi.

După suita de produse menționate mai sus, Creativ înainte de cafea, păstor la cârma Upstairs Community via Pixelgrade și om-satelit pentru locul ăsta de joacă numit community building, nevoile mele s-au schimbat. A rămas constantă dorința de învățare și creștere din rol de creator de comunități, de asta și MBA-ul de CMX, despre care o să scriu altă dată, dar simt că îmi lipsește dialogul onest și autentic cu oameni care navighează aceleași dileme.

Primele reacții au venit dintr-un reflex mai mult decât dintr-o intenție clară și mă îndemnau să mă apuc de făcut un grup de Facebook în care să strâng alți community builders. Nu cred nici în canal și nici în abordarea asta. Mi se pare subțire și destul de superficială, un loc în care efoturile pot fi diluate rapid, iar apartenența e cântărită în likes, shares, emojis.

Cred că mă cunosc destul de bine și știu despre mine că funcționez cu brio la firul ierbii, în tranșee. Că prefer să o iau organic și să alimentez povestea pas cu pas. Că prețuiesc procesul și descoperirea.

Așadar, sunt dispusă ca o dată la câteva săptămâni să stau de vorbă cu alți community builders, via Skype/Zoom, contează mai puțin pentru mine, și să împărtășim ce provocări avem, cum ne putem ajuta reciproc, ce citim ca să fim mai buni în triburile pe care le reprezentăm.

Vreau să fac asta timp de 2-3 luni și să văd cum mă simt, ce iau din asta, dacă ajut sau mai mult încurc. Am dat startul printr-un call cu Carla Lunguți, community manager la DOR, și măcar am validat nevoia, iar pentru asta îi sunt recunoscătoare. Yaaay!

Dacă porți pălăria asta și te tentează să discuți cu mine și cu alte persoane cu interese similare în construirea de triburi, într-un cadru sigur, fără etichete și judecăți, ci guvernat de curiozitate și dorință de contribuție, dă-mi un mail la [email protected] și mai netezim inițiativa asta împreună.

Spune-mi o poveste punctuală despre cine ești, ce fel de comunitate construiești și ce te macină în devenirea ta de community builder.

Alegerile pe care le voi face vor fi subiective, desigur, ar fi naiv să pretind altceva. Dacă funcționează și simțim că luăm ceva valoros de ambele părți sunt deschisă să extind orizonturile și banda de dialog.

Înainte să construim alte comunități simt că ar fi înțelept să ne ocupăm de propria grădină și să ne asigurăm că știm ce vrem să obținem de la ea, cum să arate, cine să îi bătătorească potecile și să îi admire florile.

Cu emoții, dar încredere și recunoștință că sunt într-un punct în viața în care am spațiu mental să fac asta. 🤞
— Oana

Comments

comments