Povești din 2024 (care m-au făcut mai bună)
Scris pe de oana
Mă întreb dacă blogul va rămâne doar o colecție de astfel de liste pe care le fac în luna decembrie. Acesta este al 9-lea an (2023, 2022, 2021…) în care intru aici ca să scriu despre lecturile care m-au modelat în anul în curs. Poate că da și poate că este suficient. Habar nu am dacă mai citește cineva bloguri per se când există Substack și mai toată lumea s-a mutat acolo. Dar cum eu am scris mai mereu pentru mine, privesc acest exercițiu ca un soi de revenire într-o casă în care intru rar, dar mereu cu bune intenții. Pășesc cu grijă ca să șterg praful din bibliotecă și să fac loc pentru mai multe cărți.
Știu despre mine că citesc neuniform, sezonier, spune-i cum poftești. Și sunt okay cu asta. Nu-mi setez vreun challenge pe GoodReads. În schimb, listez acolo tot ce lecturez și scriu review-uri. De fiecare dată. În ultimii ani, am schimbat narativul legat de lectură. Sunt mai curioasă să citesc și ce îmi recomandă alții (în al căror gust literar am încredere) și mă entuziasmează gândul că, odată cu cartea respectivă, s-ar putea să mai înțeleg o bucățică din persoana cu pricina. E un fel de cadou de cunoaștere oferit printr-o carte.
Ordinea e aleatorie, nu înseamnă nimic în sine, așa că poți să le acorzi șanse egale.
Elif Shafak
Bastarda Instanbului
10 minute și 38 de secunde în lumea asta stranie
Palatul Puricilor
Insula copacilor dispăruți
Încep cu ea pentru că e autoarea pe care am citit-0 cel mai mult în 2024. În continuare, sunt fascinată de scriitura ei și o savurez ori de câte ori am ocazia. Independent de criticile pe care le-am auzit, că ar fi devenit comercială, sau de viteza și hărnicia cu care scrie și scoate cărți noi.
Hosseini Khaled
Splendida cetate a celor o mie de sori
Sunt curioasă cum ar arăta o conversație la cafea între domnul Khaled și doamna Shafak pentru că ar avea multe să-și spună. E prima lectură semnată de acest autor, dar abia aștept să devorez și alte cărți scrise de el. Îi mulțumesc Simonei că mi l-a adus în brațe, la propriu.
Narine Abgaryan
Simon
Eram în tren când am început cartea și la 3-4 zile distanță am terminat-o. Nu a durat mult și am comandat-o pe următoarea. Să nu o citești pe Abgaryan e ca și cum ai rata o bijuterie din literatura contemporană, iar asta te-ar lăsa mai sărac, mai gol, mai confuz.
Ocean Vuong
On Earth we’re briefly gorgeous
Cartea asta e devastatoare în toate felurile posibile. Te zdruncină din toate balamalele, fără să îți promită că te va ajuta să te reconstruiești. N-ar cum să facă asta, tocmai pentru ce stârnește în tine e atât de intens încât doar tu poți să decizi în ce fel vrei să te pui din nou pe picioare.
Peter Block
Community: the structure of belonging
E prima lui carte care ajunge la mine, dar mi-a stârnit apetit să caut mai mult din ce a scos în lume. Am citit multe cărți despre community building și asta e bună în multe feluri, dar, poate cel mai important de menționat este faptul că nu este despre comunități în sensul ăla. Ci, mai degrabă, despre adus oamenii împreună, despre contribuit prin darurile fiecăruia și despre binele comun.
David Lodge
Terapia
Sir Lodge e ca un șpriț de vară: cu bule, efervescent, dinamic, amuzant, ironic, grotesc și extrem de real. Tot Sim mi-a recomandat această lectură savuroasă, iar eu nu pot să-i fiu decât extrem de recunoscătoare.
Rhaina Cohen
The other significant others: reimagining life with friendship at the center
Aveam cartea asta pe wishlisht încă de când am aflat că se poate pre-comanda. Am descoperit-o într-un newsletter pe care îl citesc de mulți ani (mai nou sunt și în comunitatea de cititori — Dense Discovery), iar Sim & Andrei mi-au făcut-o cadou de ziua mea. Este o carte despre prietenie care ar trebui să ajungă în casele tuturor, dar, mai ales, să fie discutată din plin. Pentru că well, we know so little.
Autori români
Mihaela Buruiană — Pe cine iubești mai mult
Tudor Ganea — Vreau să aud numai de bine
Victoria D. Niculescu — Toți copiii librăresei
Sunt pe un grup de WhatsApp de jurnaliști din RO, făcut de Cristi Lupșa și gestionat de Carla Lunguți, unde am dat peste o listă excelentă de autori români. O salut cordial pe doamna Vîlcu, a cărei recomandări mi-au mers la corason.
Asta ar fi o selecție de lecturi care m-a modelat, m-a însoțit în călătorii de tot felul, m-a introdus în universuri greu de uitat și mi-a făcut cadouri prețioase pe care doar anumite povești le pot oferi cu atâta generozitate, răbdare și grijă. ❤️
Cu recunoștință,
—Oana
P.S. Știe cineva dacă Tatiana Țîbuleac urmează să ne răsfețete cu o carte în viitorul apropiat? O aștept ca și când. Mi-am potolit un pic dorul pentru că am văzut-o și ascultat-o la FILIT anul acesta, dar tot o aștept ca-și-când.