iA


Cu drag, din Iași

Scris pe de oana

M-am gândit mult cum să împac dorința de a face cadouri oamenilor dragi cu un soi de consumerism de tip Pinterest, cu care nu rezonez. Cred că am găsit un soi de echilibru. Atâta timp cât generozitatea rămâne o valoare centrală de-a mea, o să îi dau voce.

Ilustrație de Ilinca Roman

Anul trecut, am pus la cale un newsletter special Creativ înainte de cafea în care i-am menționat pe o parte dintre antreprenorii locali de unde poți cumpăra cadouri de Crăciun (nu doar, desigur). A venit via o strigare pe care am făcut-o pe Facebook și unde am primit multe recomandări valoroase. Cu unele eram familiară, cu altele ba, am încercat să acopăr cât mai multe la momentul cu pricina.

Anul ăsta, mi-am propus să îngustez universul și să îi înșir doar pe cei cu care interacționez direct și în timpul anului. Cu alte cuvinte, am o listă mai scurtă, dar mai autentică pentru că numesc antreprenorii creativi a căror muncă o consum constant.

Nu fac asta din lene sau din dorința de a lăsa pe cineva pe-afară. Cine mă cunoaște suficient de bine știe cât de mult îmi pun la bătaie timpul, energia și, nu de puține ori, banii ca să susțin comunitatea pe care o reprezint din 2011. Îmi întind resursele ca tentaculele unei caracatițe și îmi dau silința să fiu deschisă la dialoguri de toate felurile.

Lucruri și experiențe puse la cale la noi în oraș

2020 nu e un an obișnuit și nici unul în care să mă simt confortabilă să fac research mai departe de Iași. Nu pentru că nu ar fi produse creative grozave în afara orașului, ci pentru că, tura asta, vreau să mă dedic celor de aici, cu care am contact direct.

Mai mult decât atât, spațiul mental și energia pe care le mai am vreau să le investesc în alte direcții, cum ar fi newsletterul de final de an la Creativ înainte de cafea sau comunitatea Upstairs via Pixelgrade.

Sugestiile sunt mai puține, dar voi încerca să fiu mai darnică în contextul pe care îl ofer în jurul lor. Ordinea este aleatorie, știu că topurile sunt la modă la nivel local, dar eu nu cred în podiumuri, ci în relații construite în jurul unor valori similare.

Jassyro

Beau cafea aproape zilnic de Dana și Silviu. De când cu vremea neprietenoasă ratez câteva momente, în special în weekend pentru că prefer să fac v60 acasă, dar în timpul săptămânii sunt pe treptele lor.

Voi continua să merg pentru că Jassyro a devenit un loc în care ajung nu doar pentru cafea, ci și pentru conversație, fie ea sub formă de câteva cuvinte spuse în pripă sau întinsă pe câteva ceasuri (în vremurile bune).

E o relație pe care o am și la care țin, așa că îți recomand să treci pe la ei (fizic sau digital) și să cumperi ce îți poftește. Mélange à trois e blendul lor, scos la liman de câteva luni, dar găsești și alte cafele gustoase pentru tot felul de metode de preparare, de care Dana abia așteaptă să îți povestească.

Din grădină în farfurie

Îmi plac experiențele culinare puse la cale de Bogdan și nu-i de mirare că am dat tonul la prima ediție Din grădină în farfurie chiar de ziua mea, iar site-ul l-am făcut alături de colegii mei de ziua lui.

Pentru cei care apreciază trăirile mai mult decât lucrurile, îți recomand călduros să iei legătura cu Bogdan pentru o sesiune private chef de zile mari. Puteți să modelați împreună povestea, dar te încurajez să îl lași să te ia prin surprindere cum doar el știe. O să îți placă.

Bogdan gătește grijulu, cu produse cât mai locale, într-un fel care te îndeamnă la visare. Ca o experiență să dea naștere unor amintiri de neuitat nu e nevoie să fie pretențioasă, iar el știe asta cu vârf și îndesat.

Întreabă-l și de pasta de pește, dulceața de pere sau de alte comori pe care le mai are prin beci. S-ar putea să te încânte.

Dana de la Prăjiturici și altele

Pe Dana o știu de ceva ani de acum și nu am ezitat să fac comandă de tort la ea ori de câte ori a fost nevoie sau am inventat una doar ca să am parte de deliciul ăsta.

La ea apreciez nu doar faptul că, nu de puține ori, a împins limitele și a acceptat provocări care mai care mai spectaculoase, ci și onestitatea și coerența pe care le transmite prin tot ce face, online și offline deopotrivă. E un ambasador de nădejde al produselor și producătorilor locali și militează de mult timp pentru mâncare sănătoasă, făcută cu sens.

Ultima oară am mâncat un tort-ecler, o nebunie care mi-a plăcut mult de tot și pe care aș mai încerca-o fără doar și poate.

Scrie-i dacă vrei un tort care să te pună pe gânduri în cel mai bun sens al cuvântului.

Sunt Biscuiterie

Dacă e cineva la noi în târg care să știe să facă biscuiți și să spună povești de neuitat despre ei, atunci Iulian e personajul cu pricina.

La Pixelgrade, noi încercăm să comandăm săptămânal bijuteriile lui de hamantaschen, biscuiți cu tahini și ciocolată, cu unt de arahide, biscuiți sărați, ulala!

Sunt recunoscătoare că avem pe cineva atât de pasionat de zona asta și că am ocazia să mănânc biscuiți făcuți în casă, cu grijă și drag față de ingrediente, dar și de oamenii care se bucură de ei. Iulian le împachetează simpatic, le livrează personal, e foarte mișto toată experiența.

Ilustrație de la Ilinca

Ilinca e fosta mea colegă de la Pixelgrade, creatoarea brandului la Creativ înainte de cafea și locuiește momentan în Londra. Eu am încredere că o conving să revină acasă în maxim doi ani, așa că stay tuned.

O menționez pentru că am mai multe desene în casă și la birou făcute de ea și pentru că nu am ezitat să o susțin în munca ei creativă. Îmi place stilul pe care îl are, felul în care a evoluat în ultimii ani și faptul că nu îi este frică să dărâme mituri în breasla pe care o reprezintă.

Îi poți cumpăra printurile de pe shopul ei, făcut, ce să vezi?, cu un produs de la Pixelgrade. Nu e blat, ci asta se întâmplă când oamenii știu să colaboreze și se acceptă unii pe alții cu adevărat.

MC CLEAN

Răsfăț mai mare decât să lucrez cu Cornel și echipajul lui nu prea există. Mai ales că serviciile lor de curățenie fac viața mai ușoară oricui, iar în perioada asta cu atât mai mult.

Poți să îți faci ție cadou, cuiva drag, să reîmprospătezi biroul din care lucrezi, cafeneaua, studioul, casa, orice poftești.

Cornel e un om orientat către soluții și are o anumită flexibilitate pe care o apreciez pentru că, adesea, a facilitat o serie de colaborări care îmi sunt dragi. Una dintre ele chiar la Pixelgrade, unde a făcut casa-bec și s-a ales și cu niște poze simpatice. Site-ul lui e făcut tot cu o temă de-a noastră, yaaay!

Katerina Nedelcu

Nu o să povestesc aici toată relația de prietenie pe care o am cu Katerina de ceva timp, însă este, de departe, unul dintre puținii fotografi cu un fel autentic și onest de a vedea lumea.

Experiența pe care o oferă la ședințele ei foto este oglinda ei. Katerina e fragilă și puternică, creativă și metodică, curajoasă și timidă deopotrivă. Documentează vieți și trăiri de 15 ani și o facem într-o manieră care ți se lipește de inimă.

Poate în loc de fotografii (aproape manipulate) cu copii, puși să stea stingheri într-un decor plin de plastic, ar fi mai curajos și mai valoros să ieși la o plimbare în Copou sau să îți faci singur fotografii la tine acasă, în spațiul care îți găzduiește emoțiile crude.

Flair Scent

Andra e din Fălticeni, de unde mă trag și eu, iar asta e relevant doar pentru cei care încă mai numim orașul cu pricina acasă. Face lumânări din soia de câțiva ani buni, iar primul produs pe care l-am cumpărat m-a făcut să regândesc tot ce știam despre lumânări și o atmosferă intimă, relaxantă.

I-am cumpărat și mamei acum ceva timp, iar de atunci îmi repetă aproape obsesiv că asta vrea de sărbători. Între timp, a început să aibă preferințe și la nivel de vase, ceea ce este minunat pentru că opțiunea de a merge cu ele la refill mi se pare una demnă de admirat.

Apreciez mult încăpățânarea pe care o are Andra ca antreprenor creativ și cum și-a găsit forțe interne să continue chiar și când a fost foarte greu (de multe ori).

Zilele astea, împreună cu ea, Ilinca și echipajul Pixelgrade, o ajutăm să își construiască un site care să îi fac cinste și să o ajute pe mai departe. Stay tuned!

Navar

Pe ei i-am descoperit prin vară, când încă locuiam aproape de coffee shop-ul lor. Din păcate, în contextul de astăzi ajung mai rar, dar sunt câteva lucruri pe care le fac cu care rezonez mult.

Unul dintre ele e faptul că aduc niște swag foarte mișto în termeni de design. De exemplu, au un termos care arată superb și e numai bun pentru vremea asta. De asemenea, găsești cafea din România (Guido, de exemplu) și din Germania (Fjord), asta dacă ai vreo obsesie de felul ăsta.

Zori

Am fost la ei și aș mai fi mers dacă nebunia asta cu Horeca nu o lua razna complet. Din fericire, produsele lor culinare pot fi comandate acasă, la birou, unde poftești, așa că te încurajez să încerci și să vezi cum te simți cu toată experiența pe care o pun la cale.

Dana mi-a facilitat mai multe lucruri în relația cu Zori, cum ar fi organizarea unei mese pentru o zi de naștere în familie, cumpărarea unui tort pe care să mă duc să îl ridic și alte mici gesturi care au contat în marea schemă a lucrurilor. Sau care, mă rog, eu le apreciez pentru că mi se pare că spun ceva despre valorile oamenilor.

Strașnic

Pe Gabriela, jumătatea Strașnic, am avut-o invitată la o ediție Creativ înainte de cafea, așa că știu destul de multe despre ce se întâmplă în spatele cortinei, determinarea pe care o are atât ea, cât și Octavian, creatorul, dorința de a face lucrurile într-un anumit fel.

Tocătoarele din lemn masiv lucrate manual cu multă migală pot fi un cadou inspirat pentru cine apreciază adunările în jurul mesei și ține la felul în care își prezintă bucatele.

Te încurajez să le descoperi produsele și să vezi ce anume din ce fac e mai aproape de tine, de stilul tău, de felul în care îți imaginezi masa de sărbători.

Albastru

Pe Diana, creatoarea proiectului și omul care duce mai departe iubirea pentru albastru în lume o cunosc de vreo 7-8 ani. Știu cât de mult îi plac poveștile-video cu personaje și întâmplări care arată potențialul local, oricare ar fi el.

Primul episod din Albastru a fost susținut de Pixelgrade, iar site-ul e tot la noi acasă, așa că, din punctul ăsta de vedere, există un atașament greu de diluat.

I-am cumpărat broșele ceramice cu tot felul de case albastre și le-am purtat în lume, le-am oferit altora cadou, le-am admirat și am avut grijă de ele cum m-am priceput.


Cam astea sunt recomandările din partea mea de lume. Nu înseamnă că sunt acoperitoare pentru toate gusturile sau că nu există și alți oameni minunați care fac o treabă excelentă în Iași, ci că ei sunt cei a căror muncă o cunosc și o apreciez datorită valorilor comune pe care le împărtășim.

Comments

comments